"Doğanın yarattığı gibi olan ve erkeği şimdi olduğu gibi kendine çeken kadın, erkeğin düşmanı ve sadece erkeğin kölesi ya da erkeğin despotu olabilir, ama hiçbir zaman yoldaşı olamaz. Yoldaşı, ancak erkeğe hakları ile eşit olduğunda, eğitimde ve işte erkek gibi olduğunda, olabilir."
Leopold Von Sacher-Masoch
Kürklü Venüs
Sonunda Kürklü Venüs'ü okuyabildim ve ilk defa empati kurmakta bu kadar zorlandığım bir kitap karakteri oldu. Severin, nam-ı diğer Sacher-Masoch, tam artık bu sefer değişecek dediğim noktada bir adım daha atmaktan kaçınmadı hiç. Belirtmeliyim ki bu kitabı Sade ile kıyaslamanın doğru olduğunu sanmıyorum. Sade'ın saldırıları ahlak felsefesine yönelirken Masoch'un yazım amacında böyle bir amaç bulunmuyor. Sade'ın topluma yönelik acımasız eleştirileri, kötücül insan düşüncesi Masoch'ta yerini bireysel açmazlara, farklı ruh hallerine bırakıyor.
Kitabın en güzel kısmı ise fikrimce Ek kısmındaki Wanda'yla Masoch'un evlilik sözleşmeleri ve Wanda'nın yazdığı Anatole anısı. O yazıdan sonra Wanda ve Masoch'un gerçek hayattaki evliliklerinin kitaptaki hikayeden çok daha etkileyici ve meraklandırıcı olduğunu fark ediyor insan el mahkum. Bir yandan köleliğin olduğu, bir yandan da günümüz şartlarında bile bireysel özgürlüğe farklı, ileri bir boyut getirecek ilişkinin dinamikleri nasıl oturmuştur, örneğin.